Waarmee kunnen we u helpen?

01

Over Isoduct

02

Begrippen & wetgeving

03

Installatie & onderhoud

04

Veilig stoken

05

Schoorsteenbrand

06

Verzekering

01Over Isoduct

Hoeveel jaar garantie zit er op isoduct

Een rookkanaal van Isoduct gaat in principe levenslang mee. Bij een correcte montage en normaal huishoudelijk gebruik heeft u 10 jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen.


Onderhoud & gebruik

Hoe bespaar ik met Isoduct?

Isoduct is – door de ingebouwde brandveiligheid en het gebruik van uiterst hoogwaardige materialen – in de regel iets duurder dan andere rookkanalen. Toch bent u met Isoduct goedkoper uit. U bespaart immers op de aanleg van een brandwerende ombouw, die bij andere metalen rookkanalen conform het Bouwbesluit vereist is. Da’s snel terugverdiend.

Is het Isoduct alles-in-1 rookkanaalsysteem direct brandveilig?

Ja, uiteraard mits aangelegd conform bijgeleverde installatie-instructie. Met Isoduct koopt u een totaalproduct, inclusief ingebouwde brandveiligheid. Daardoor is het risico op schoorsteenbrand bij normaal gebruik en onderhoud minimaal en wordt de buitenzijde van een Isoduct nooit onnodig heet. Zelfs niet als er – bijvoorbeeld door een vogelnest – onverhoopt toch brand in het kanaal ontstaat.


Lees meer voordelen

02Begrippen & wetgeving

Waarom is een goede trek zo belangrijk?

Hoe beter de trek, hoe minder kans op roet- en creosootvorming. Een rookkanaal van Isoduct bereikt een tot 50% hogere afvoercapaciteit van rookgassen dan reguliere rookgasafvoersystemen. Mede door de uitzonderlijk hoge isolatiewaarde – wat afkoeling van en dus condens in het rookkanaal tegengaat – ontstaat een betere trek en wordt schoorsteenbrand door roet- en/of creosootvorming voorkomen.

Wat is pyrolyse en waarom is het zo gevaarlijk?

Pyrolyse is het proces van langzame structuurverandering van hout door herhaaldelijke, langdurige verwarming. Door deze structuurverandering kan hout al bij een relatief lage temperatuur zomaar ineens ontbranden. Oók ’s nachts, als de kachel of haard al even uit is.


Het is vaak het hout in de buurt van het rookkanaal, meestal tussen het plafond of de vloer, wat dan spontaan in brand vliegt. Het gevaar van pyrolyse wordt veelal zwaar onderschat, en is dan ook een zeer vaak voorkomende brandoorzaak bij onzelfstandige halffabricaat rookkanalen met bijbehorende (separaat aangelegde) noodzakelijke omkokering… Googel maar eens.


Pyrolyse is – samen met creosootvorming – een van de belangrijkste oorzaken van schoorsteenbrand. Het leidt vaak tot woningbrand en is daarmee ontzettend gevaarlijk. Met het alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct voorkomt u creosootvorming en pyrolyse. Zo kunt u gerust en veilig stoken.

Wat is creosootvorming en hoe ontstaat het?

Creosoot is een ander woord voor roetaanslag of koolteer: de afzetting van teer in het rookkanaal, dat ontstaat bij een onjuiste of onvolledige verbranding van brandstof (zoals hout). Deze creosootafzetting kan door een vonkje of hoge temperatuur van de rookgassen in brand vliegen, waarbij een schoorsteenbrand al gauw een feit is. Creosoot ontbrandt al bij relatief lage temperaturen en is daarmee – ook bij normaal gebruik van uw kachel of open haard – levensgevaarlijk.


Door de sterke afvoercapaciteit en uiterst gladde binnenafwerking van Isoduct, geeft u schoorsteenbrand door creosootvorming geen schijn van kans. Wel zo’n fijn idee.

03Installatie & onderhoud

Waar vind ik de installatiehandleiding?

Bij elke Isoduct system chimney wordt standaard een installatiehandleiding meegeleverd. Heeft u die gemist? [Bekijk de installatiehandleiding online] of download ‘m via onderstaande button.


Bekijk en download hier de installatiehandleiding

Kan ik het alles-in-1 rookkanaalsysteem van Isoduct zelf installeren?

Heeft u enig technisch inzicht en bent u handig? Dan kunt u met behulp van de installatiehandleiding zelf uw rookkanaal installeren. Laat u het liever aan een professional over? Uw Isoduct dealer helpt u graag.


Vind uw Isoduct dealer

Moet Isoduct worden omkokerd?

Nee. Er wordt vanuit onwetendheid weleens beweerd dat het Bouwbesluit voorschrijft dat alle kanalen omkokerd moeten worden, dat is echter onjuist. Uit het Bouwbesluit (artikel 2.59) volgt dat schoorstenen moeten voldoen aan de NEN6062-norm.


De belangrijkste eisen v.w.b. de brandveiligheid zijn een CE-prestatieniveau van:
In de CE-markering staat dan vermeld: EN1856-1 T600 G0.


· Een temperatuurklasse van 600

· Een brandveilige afstand van 0 mm

· Een markering van G voor schoorsteenbrandbestendigheid voor vaste brandstoffen


Een rookkanaal van Isoduct voldoet volledig aan die norm en is daarmee op zichzelf volledig brandveilig, een extra brandwerende omkokering is daarom niet nodig. Sterker nog: niet toegestaan. Natuurlijk mag u uw Isoduct rookanaal wel af laten werken met verschillende soorten plaatmaterialen, maar altijdventilerend.


Bekijk en download hier de installatiehandleiding

04Veilig stoken

Hoe kan ik zo veilig mogelijk stoken?

Kies voor een rookkanaal van Isoduct.


✓Ingebouwde brandveiligheidsmantel

✓Optimale warmte-isolatie voorkomt schoorsteenbrand

✓Maximale trek (tot 50% hoger dan reguliere rookkanalen)


Bekijk meer voordelen

Welk brandhout is het meest geschikt?

U kunt het beste loofhout gebruiken. Dat bevat weinig hars, spat minder en geeft een mooi vlammenspel. Belangrijk is, dat het hout goed droog is. Houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard of houtkachel zijn:


· Essenhout

· Beukenhout

· Berkenhout

· Eikenhout

· Elzenhout

· Haagbeuk

· Kastanjehout

· Hout van fruitbomen


Tip! Sla twee houtblokken tegen elkaar om te testen of het droog is. Geeft het een dof geluid? Te vochtig!


Elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Zo brandt de ene soort sneller dan de andere, en ook in warmteafgifte zitten beduidend verschillen. Dus laat u, als u gaat stoken, vooraf goed informeren. Sommige harde of zachte houtsoorten zijn uitsluitend geschikt voor een convectiekachel. En voor een pelletkachel gebruikt u uiteraard kwalitatieve pellets voor een optimaal rendement en dito verbranding.


Gebruik nooit naaldbomenhout in de open haard of kachel (uitsluitend als aanmaakhout). Naaldbomen bevatten veel hars, waardoor het vonkt en het rookkanaal onnodig vervuilt.

Hoe kan ik zo schoon mogelijk stoken?

 • Gebruik droog hout
 • Hanteer de Zwitserse methode bij het stapelen en aansteken
 • Zorg voor een goede kachel met een hoog rendement
 • Zorg voor een rookkanaal met een hoge afvoercapaciteit (trek)
 • Laat minimaal eens per jaar uw schoorsteen vegen


Wilt u weten of u op de juiste manier stookt? Kijk eens naar de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Is er een goede verbranding? Dan is de rook lichtgrijs of kleurloos, en de houtrookuitstoot minimaal. Bij een grijze, grijsblauwe of zwarte kleur, is er iets mis. Stook verstandig en geniet ;)


Bekijk meer voordelen

05Schoorsteenbrand

Wat is schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is brand in het rookkanaal van de schouw, vaak te wijten aan fout stookgedrag. Voorkom schoorsteenbrand met een Isoduct rookkanaal. En door verantwoord te stoken. Prettig voor u, en voor uw omgeving.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schoorsteenbrand?

Bij regulier verkrijgbare halffabricaten met de verplichte en separaat aangelegde omkokering kan creosootvorming, warmtestuwing, pyrolyse – of zelfs een simpele schroef door de brandwerende omkokering (warmtegeleiding) – al een oorzaak van brand zijn. Van de jaarlijkse 2.000 schoorsteenbranden in Nederland ontaardt grofweg 30% in een woningbrand.


Dat alles is eenvoudig te voorkomen met Isoduct. Het best verkrijgbare rookkanaalsysteem op de Nederlandse markt. Veiliger bestaat niet.


P.S. Lees meer over creosootvorming, warmtestuwing en pyrolyse in veelgestelde vragen over begrippen & wetgeving.

Wat moet ik doen bij schoorsteenbrand?

Heeft u een Isoduct rookgasafvoerkanaal? Dan is de kans op schoorsteenbrand zo goed als nihil. Stel dat er onverhoopt toch brand in het rookkanaal ontstaat – bijvoorbeeld door een vogelnest of andere ongenode gast – dan is er niet zoveel aan de hand. Handel dan als volgt:


 • Sluit de luchttoevoer
 • Doof het vuur
 • Uit voorzorg kunt u de brandweer bellen, meld dan wel dat het om een Isoduct rookkanaal gaat
 • De pijp brandt aan de binnenkant schoon
 • De brand gaat vanzelf uit
 • Er ontstaat geen brandgevaar aan de buitenzijde
 • Zet, als het vuur gedoofd is, ramen en deuren open om rook en vrijgekomen koolmonoxide te laten ontsnappen. Koolmonoxide is reukloos, maar dodelijk!


In principe kunt u een Isoduct rookkanaal ook na een schoorsteenbrand veilig blijven gebruiken, maar laat er voor de zekerheid altijd even een expert naar kijken.


Let op! Laat de brandweer bij een Isoduct kanaal nooit een ramoneur (een ketting met kogel en staalborstel) gebruiken om de schoorsteenbrand te doven – zoals dat vaak wel bij andere rookkanalen gebeurt. Als het kanaal nog heet is, kan door de ramoneur namelijk schade ontstaan aan de binnenwand en kan de brandveiligheid van het rookkanaal niet meer worden gegarandeerd.

06Verzekering

Mijn verzekeraar stelt dat ook Isoduct moet worden omkokerd. Klopt dat?

Nee. Een dubbelwandig (DW) rookkanaal van Isoduct is namelijk een totaalsysteem. Een ambachtelijk product, wat op zichzelf 100% voldoet aan alle brandveiligheidseisen conform het Bouwbesluit.


Alles omkokeren, behalve Isoduct©
Een regulier dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt aan de buitenzijde best heet, helemaal bij schoorsteenbrand. Daarom is in de Nederlandse regelgeving vastgelegd dat zo’n (onzelfstandig) rookkanaal met brandwerende beplating omkokerd moet worden.


Bij Isoduct is de brandprotectie al in het rookkanaal zelf verwerkt, waardoor het omkokeringsproces achterwege kan worden gelaten.


*Een brandwerende omkokering is zelfs niet toegestaan bij Isoduct omdat daarmee de CE-markering vervalt. Tenzij die - net als bij halffabrikaat rookkanalen - voldoende ventilerend wordt aangelegd om warmtestuwing te voorkomen.

{"id":3321,"created_at":"2020-10-02T09:27:00.791+02:00","content_type":{"name":"site","title":"Site","plural_name":"sites","plural_title":"Sites"},"name":"Voorbeeldsite voor thema 'Isoduct'","languages":[{"shortcode":"nl","name":"Nederlands","url":"/"},{"shortcode":"en","name":"Engels","url":"/en"},{"shortcode":"de","name":"Duits","url":"/de"}],"main_language":"nl","domain":"isoduct-dev.mijnmandelosite.nl","custom_scripts_head":"\u003cmeta name=\"robots\" content=\"noindex\"\u003e","top_menu_items":[{"id":3821733,"created_at":"2020-10-02T15:39:26.987+02:00","name":"Veelgestelde vragen","link":"/faq","sub_menu_items":[],"new_tab":null},{"id":3821734,"created_at":"2020-10-02T15:39:27.063+02:00","name":"Actueel","link":"/nieuws","sub_menu_items":[],"new_tab":null},{"id":3821735,"created_at":"2020-10-02T15:39:27.121+02:00","name":"Contact","link":"/contact","sub_menu_items":[],"new_tab":null}],"facebook_link":"https://www.facebook.com/Isoduct","landing_afbeelding_1":{"id":210786,"created_at":"2020-11-24T10:57:01.901+01:00","src":"https://prod1-plate-attachments.s3.amazonaws.com/images/2fd25f5379/Background_1","file_uid":"Background_1","meta":{"mime_type":"application/octet-stream","file_size":406471,"ext":null,"alt":null,"title":null,"format":"jpeg","width":1920,"height":1280,"aspect_ratio":1.5,"landscape":true}},"tekst_knop":"","custom_scripts_body":"","titel":"Ontvang het informatiepakket","instagram_link":"https://www.instagram.com/isoductrookkanaal/","menu_items":[{"id":3820588,"created_at":"2020-10-02T11:44:54.464+02:00","name":"Isoduct","link":"/isoduct","sub_menu_items":[],"new_tab":null},{"id":3857785,"created_at":"2020-10-19T11:41:06.167+02:00","name":"Het rookkanaal","link":"/het-rookkanaal","sub_menu_items":[{"id":3992748,"content_type":{"name":"menu_item","title":"Menu-item","plural_name":"menu_items","plural_title":"Menu-items"}},{"id":3992749,"content_type":{"name":"menu_item","title":"Menu-item","plural_name":"menu_items","plural_title":"Menu-items"}}],"new_tab":null},{"id":3857786,"created_at":"2020-10-19T11:41:06.213+02:00","name":"Ervaringen","link":"/ervaringen","sub_menu_items":[],"new_tab":null}],"tekst_regel_1":"Een slimmere","logo":{"id":209858,"created_at":"2020-10-13T17:21:42.374+02:00","src":"https://prod1-plate-attachments.s3.amazonaws.com/images/2fd25f5379/Logo_isoduct.svg","file_uid":"Logo_isoduct.svg","meta":{"mime_type":"image/svg+xml","file_size":4484,"ext":"svg","alt":null,"title":null,"format":"svg","width":140,"height":46,"aspect_ratio":3.0434782608695654,"landscape":true}},"twitter_link":"","landing_afbeelding_2":{"id":210785,"created_at":"2020-11-24T10:57:01.934+01:00","src":"https://prod1-plate-attachments.s3.amazonaws.com/images/2fd25f5379/Background_2","file_uid":"Background_2","meta":{"mime_type":"application/octet-stream","file_size":392413,"ext":null,"alt":null,"title":null,"format":"jpeg","width":1920,"height":1280,"aspect_ratio":1.5,"landscape":true}},"ondertitel":"Digitaal of per post.","add_tab_slides":[{"id":7011490,"created_at":"2022-01-17T17:13:21.965+01:00","titel":"Digitaal","add_form":[{"id":1650988,"content_type":{"name":"contact_form","title":"Contactformulier","plural_name":"contact_forms","plural_title":"Contactformulieren"}}]},{"id":7011496,"created_at":"2022-01-17T17:13:22.244+01:00","titel":"Per post","add_form":[{"id":1650989,"content_type":{"name":"contact_form","title":"Contactformulier","plural_name":"contact_forms","plural_title":"Contactformulieren"}}]}],"tekst_regel_2":"manier van stoken","favicon":null,"vimeo_link":"","knop_menu_tekst":"Dealers","add_footer_columns":[{"id":3853743,"created_at":"2020-10-16T10:07:37.298+02:00","footer_titel":"Isoduct","add_items":[{"id":3853742,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":3853744,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":3853745,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}}]},{"id":3853747,"created_at":"2020-10-16T10:07:37.474+02:00","footer_titel":"Sitemap","add_items":[{"id":3853746,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":3853748,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":3853749,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":3853750,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}},{"id":4202862,"content_type":{"name":"footer_item","title":"Footer item","plural_name":"footer_items","plural_title":"Footer items"}}]}],"landing_afbeelding_3":{"id":210786,"created_at":"2020-11-24T10:57:01.967+01:00","src":"https://prod1-plate-attachments.s3.amazonaws.com/images/2fd25f5379/Background_1","file_uid":"Background_1","meta":{"mime_type":"application/octet-stream","file_size":406471,"ext":null,"alt":null,"title":null,"format":"jpeg","width":1920,"height":1280,"aspect_ratio":1.5,"landscape":true}},"knop_menu_link":"/dealers","tekst_regel_3":"begint hier","privacy_link":"/privacy","lazyload":true,"copyright_text":"© 2020 Isoduct"}

Andere vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag.